src="https://www.facebook.com/tr?id=131306288557571&ev=PageView&noscript=1"/>

Вила Мелник Ягорида 2016

Вила Мелник Ягорида 2016

Вила Мелник Ягорида 2016

 

Ягоридата, дребно грозде от високите ластари на лозата,

оцеля като феникс след драматичната Градушка и съзря.

Виното има уникална концентрация, структура и аромат.

Символ на нестихващото желание за живот на лозата.

 

Ягорида се нарича вторият завръз (плод) на лозата. Първият завръз е същинското грозде, което познаваме – добре оформени гроздови чепки, които узряват добре и могат да се превърнат в хубаво вино. Успоредно със същинския грозд или малко след него, расте ягоридата. Тя е дребно гроздче на върха на някои от лозовите клонки. Счита се за ненужен израстък. Ягоридата никога не успява да узрее, защото силата на лозата отива в основния грозд. Тя не се бере, защото има прекалено високи киселини и груби зелени танини. Обикновено се оставя на лозата за птиците.

Ягоридата също се нарича „гроздето на бедните“. Понякога, докато зарязват лозята през зимата, лозарите хапват от сладко-киселите ягориди, за да се освежат.

На 1ви юли 2016г ни удари градушка. Тя унищожи 75% от добива ни. Листа, клонки и гроздове бяха повалени на земята и съсипани.

След градушката, стресираните лозички започнаха да компенсират за нанесената травма. Пренасочиха цялата си витална енергия към малкото грозде, което оцеля, и то се насити с багрило, вкусове и аромати. Ние събрахме това грозде и от него направихме виното Градушка и Градушка 42 месеца – уникално и неповторимо – символ на гнева на природата, но и на нейните чудеса. Символ на това, което Господ взема, но и дава.

Борбата на лозата да оцелее продължи с ягоридите. Тъй като са по-дребни, а и растат по-късно, голяма част от ягоридите оцеляха и поради липсата на основните гроздове, за първи път узряха.

Така получихме реколта от изключително малко по количество, макар и превъзходно, вино от 2016 година, а узрелите ягориди на Каберне Совиньон и Сира ни провокираха да ги съберем и направим вино от тях.

Да се прави вино от ягориди не е лесно – те са диви, с интензивни вкусове и аромати, с високи киселини и остри танини. Отне ни четири години отлежаване в четири дъбови бъчви докато укротим буйния им нрав. Омекотихме полученото вино с още четири бъчви Мерло от същата пагубна реколта.

За нас, това вино е символ на самосъхранението и изборите, които трябва да правим, за да запазим себе си и това, което обичаме. То е и символ на непобедимост, на несломимата жизнена сила и на нестихващо желание за живот. Ягоридата е нашият феникс, порастнал и узрял след пострадалите лозя, триумфиращ във виното, което поставяме на вашата трапеза.

Поръчайте Ягорида 2016 тук.Последвайте ни

Последвайте ни във Фейсбук


This will close in 30 seconds