src="https://www.facebook.com/tr?id=131306288557571&ev=PageView&noscript=1"/>
 

Винен магазин

Семейна винарна и лозя
Sale

Оранжево вино

20.00 лв.

Какво е оранжево вино?

Оранжевото вино е вино, направено от бяло грозде по специална технология. Ключът е в ципите на бялото грозде. Докато белите вина се правят като ципите на гроздето се отделят от гроздовия сок, който ферментира самостоятелно, за да се превърне във вино, то при оранжевите вина ципите на бялото грозде се оставят да мацерират* и ферментират заедно със гроздовия сок. От ципите идва по-наситеният цвят (жълто, охра, оранжево), вкус и аромат на оранжевото вино. В ципите се съдържат и танини, които придават характерния му вкус. Може да се каже, че това е бяло вино, направено по технологията на червеното вино.

 

Налични реколти: 2022

Сортове: Вионие 75% Керацуда 25%

Алкохол: 11% vol.

Винификация: Ферментация с ципите в продължение на 2 седмици, след което виното почива върху фините утайки 4 седмици. 

Характеристика: Вино с наситено жълт цвят. Притежава завидна дълбочина и богатство на ароматите с акценти на дюли, цитруси и праскови. Вкусът е свеж, леко соленоват с изявени танини, характерна лека стипчивост заради контакта с ципите и финал, оставящ продължително впечатление за цветя и лимон.

Храна: салати с ядки, мазна риба, пиле, филе, крехки меса, суши; кореноплодни, тикви, моркови, пащърнак, екзотични и леко пикантни ястия вкл. азиатска кухня, масло с трюфел, екзотични подправки, куркума. 

Да се сервира: 10-12 о С

 

Clear
Код: Няма Категория: Етикети: ,
Описание

“Искрящ златист цвят. Носът е средно интензивен с нотки на сено и ароматни полски цветя. Тялото е свежо, пикантно, с мускусен финал.”

 

Как правим нашето оранжево вино?

Нашето оранжево вино е направено от Вионие 75% и Керацуда 25%. Гроздето е само от наши собствени насаждения на 5км от град Мелник.

Ципите (джибри) и гроздовия сок са преминали през студена  мацерация за ден и половина, след което виното е ферментирало заедно с джибрите в продължение на около 10 дни. В последствие виното е отделено в иноксов съд, където почива с утайките един месец. Бутилирано е в началото на февруари. Серията  е лимитирана около 1100 бутилки.

Характеристика

Виното има наситено жълт цвят. Притежава завидна дълбочина и богатство на ароматите с акценти на дюла, цитрус и праскова, както нотки на мускус и папрат. Вкусът му е свеж, леко соленоват с изявени танини, характерна лека стипчивост заради контакта с ципите и финал, оставящ продължителни впечатление за цветя и лимон.

Допълнителна информация
Тегло 1.5 kg
Категория

Сорт

,

Последвайте ни

Последвайте ни във Фейсбук


This will close in 30 seconds