src="https://www.facebook.com/tr?id=131306288557571&ev=PageView&noscript=1"/>
 

Винен магазин

Качество и дългогодишни традиции
Sale

Оранжево вино

20.00 лв.

Какво е оранжево вино?

Оранжевото вино е вино, направено от бяло грозде по специална технология. Ключът е в ципите на бялото грозде. Докато белите вина се правят като ципите на гроздето се отделят от гроздовия сок, който ферментира самостоятелно, за да се превърне във вино, то при оранжевите вина ципите на бялото грозде се оставят да мацерират* и ферментират заедно със гроздовия сок. От ципите идва по-наситеният цвят (жълто, охра, оранжево), вкус и аромат на оранжевото вино. В ципите се съдържат и танини, които придават характерния му вкус. Може да се каже, че това е бяло вино, направено по технологията на червеното вино.

Как се прави?

Нашето оранжево вино е направено от 100% совиньон блан. Гроздето е само от наши собствени насаждения на 5км от град Мелник, от реколта 2016. Реколта 2015 беше 60% совиньон блан и 40% керацуда, но е изчерпана.

Ципите (джибри) и гроздовия сок са преминали през студена  мацерация за ден и половина, след което виното е ферментирало заедно с джибрите в продължение на около 10 дни. В последствие виното е отделено в иноксов съд, където почива с утайките един месец. Бутилирано е в началото на февруари. Серията  е лимитирана около 1100 бутилки.

Характеристика?

Виното има наситено жълт цвят. Притежава завидна дълбочина и богатство на ароматите с акценти на дюла, цитрус и праскова, както нотки на мускус и папрат. Вкусът му е свеж, леко соленоват с изявени танини, характерна лека стипчивост заради контакта с ципите и финал, оставящ продължителни впечатление за цветя и лимон.

Налични реколти: 2016

ОТЛИЧИЯ: Виното е в класацията ТОП 20 на престижното специализирано списание за вино и гурме ДиВино.

 

Clear
Код: Няма Категория: Етикети: ,
Допълнителна информация
Тегло 1.5 kg
Категория

Сорт

,