src="https://www.facebook.com/tr?id=131306288557571&ev=PageView&noscript=1"/>

Доброволци на гроздобер във винарска изба Вила Мелник

Villa Melnik доброволци гроздобер

Доброволци на гроздобер във винарска изба Вила Мелник

Villa Melnik доброволци гроздобер

Искате да се включите в гроздобер в българска винарна? Чудите се къде можете да се потопите във вълшебната атмосферта на този най-важен етап от производството на вино, и да прекарате прекрасен ден с цялото семейство на чист въздух сред лозята? Или искате да вземете участие в брането на зрялото грозде заедно с колегите като част от корпоративен тиймбилдинг край Мелник?

Във винарска изба Вила Мелник с отворени обятия приемаме доброволци-гроздоберачи и вино-ентусиасти!

Гроздоберът на винени сортове при нас е от около 15ти август до около 30ти октомври. Първо берем белите сортове грозде – Шардоне, Вионие и Совиньон блан. След това берем ранно-зреещите червени сортове като Мелник 55, Мерло, Руен, Пино Ноар, Сира, Санджиовезе и Каберне Совиньон, а през октомври берем късно-зреещите сортове като Мавруд и Широка Мелнишка лоза.  По време на целия гроздобер, винарната е отворена за посетители, а всеки, който пожелае, може и да вземе участие в брането на грозде.

Villa Melnik Zikatanov Harvest

Освен винените сортове грозде, пред винарната сме посадили над 30 сорта бяло и червено десертно грозде – Велика, Султана, Болгар, Армира, Черна Перла и други. Те зреят от началото на август до ноември и са любимо лакомство всички посетители на избата.

Какво трябва да знаете, за да се включите в гроздобера?

 

Бригадата на гроздоберачите се събира рано сутрин на изгрев слънце, когато е все още прохладно и приятно за работа, а и гроздето е охладено. Предварително, енологът на винарната е определил точно кой сорт в точно кой парцел ще се бере на този ден. Гроздето се бере на ръка с ножици – ние ще ви дадем ножици и ръкавици. Ако е валяло и е кално, ще ви дадем и ботуши. Ще ви инструктираме как точно да избирате само зрелите гроздове и да ги почиствате от зелени зърна, наранени или гнили зърна и листа, защото гроздето, което отива за нашето вино, трябва да е перфектно! Набраното грозде събираме в касетки от по 10кг. Касетките са малки, за да не се мачка гроздето в тях. Работим системно и внимателно и берем ред по ред. Берем до към обяд, защото след това слънцето е твърде силно и температурите могат да достигнат 40 градуса в Мелнишкия регион.

 

Вила Мелник сортира гроздето

Набраното грозде се качва на трактора и заминава в избата, която се намира в непосредствена близост до лозята.  В избата започва второ сортиране. Всяка касетка се обръща на поточната линия, където минава под зоркия поглед на нашия сортировъчен екип. Изхвърля се всяко зрънце, което е недоузряло или презряло; маха се всяко случайно попаднало зелено листо . Ако имате добро око и сръчни пръсти, ви каним да се включите и в сортирането!

Villa Melnik Family Harvest

След сортирането, гроздето минава през машината за чепкане, която отделя чепките от зърната и после през мелачката. Смляното грозде потегля по естествения път на гравитацията на долния етаж на винарната, където се намират съдовете за ферментация.

А след гроздобера и сортирането, разбира се, ще дойде и дългоочакваната дегустация на нашите вина!  Ще ви разкажем за винопроизводството и винарските традиции в Мелнишкия регион, ще проведем урок по познаване на виното (ако искате и с местни деликатеси)  и ще опитаме любимите ви бели, розета, червени и оранжево вино!

Заповядайте по време на гроздобера, за да видите нагледно как се прави виното и да вземете участие в създаването на любимите си вина на Вила Мелник!

Заявете желание да станете доброволци в гроздобера заедно с вашето семейство, приятели, или колеги на нашите телефони и имейл. Ние ви очакваме!

**Прочетохте ли статията на Wine Tours in Bulgaria за гроздобера с деца във Вила Мелник?

А това е видео урок по бране на грозде за начинаещи!Последвайте ни

Последвайте ни във Фейсбук


This will close in 30 seconds