src="https://www.facebook.com/tr?id=131306288557571&ev=PageView&noscript=1"/>
 

Винен магазин

Качество и дългогодишни традиции
Sale

Ягорида

50.00 лв.

Ягоридата, дребно грозде от високите ластари на лозата,

оцеля като феникс след драматичната Градушка и съзря.

Виното има уникална концентрация, структура и аромат.

Символ на нестихващото желание за живот на лозата. 

Реколта: 2016

Clear
Код: Няма Категория: Етикети: , , ,
Описание

Реколта: 2016

Ягорида се нарича вторият завръз на лозата. Първият завръз е същинското грозде, което познаваме – добре оформени гроздови чепки, които узряват добре и могат да се превърнат в хубаво вино. Успоредно със същинския грозд или малко след него, расте ягоридата. Тя е дребно гроздче на върха на някои от лозовите клонки. Счита се за ненужен израстък. Ягоридата никога не успява да узрее, защото силата на лозата отива в основния грозд. Тя не се бере, защото има прекалено високи киселини, груби зелени танини и не става за вино. Обикновено се оставя на лозата за птиците.

Ягоридата също се нарича „гроздето на бедните“. Понякога лозарите хапват от сладко-киселите ягориди, за да се освежат, докато берат същинското грозде за висококачествено вино. Отрудените лозарите намират утеха в това, което винарите пренебрегват.

На 1ви юли 2016г ни удари градушка. Тя унищожи 75% от добива ни. Листа, клонки и гроздове бяха повалени на земята и съсипани.

След градушката, стресираните лозички започнаха да компенсират за нанесената травма. Пренасочиха цялата си витална енергия към малкото грозде, което оцеля, и то се насити с багрило, вкусове и аромати. Ние събрахме това грозде и от него направихме виното Градушка – уникално и неповторимо – символ на гнева на природата, но и на нейните чудеса. Символ на това, което Господ взема, но и дава.

Борбата на лозата да оцелее продължи с ягоридите. Тъй като са по-дребни, а и растат по-късно, голяма част от ягоридите оцеляха и поради липсата на основните гроздове, за първи път узряха.

Ние, лозарите, бяхме изправени пред избора да имаме реколта от изключително малко по количество, макар и превъзходно, вино от 2016 година, или да направим виното от ягоридите. Ние избрахме да оползотворим това, което природата ни даде в тази тежка година, и да произведем възможно най-доброто вино от ягориди.

Да се прави вино от ягориди не е лесно – те са диви, с интензивни вкусове и аромати, с високи киселини и остри танини. Отне ни четири години отлежаване в четири дъбови бъчви докато укротим буйния нрав на ягоридите на сортовете Каберне Совиньон и Сира, които омекотихме с още четири бъчви Мерло от същата пагубна реколта.

За нас, това вино е символ на самосъхранението и изборите, които трябва да правим, за да запазим себе си и това, което обичаме. То е и символ на непобедимост, на несломимата жизнена сила и на нестихващо желание за живот. Ягоридата е нашият феникс, порастнал и узрял след пострадалите лозя, триумфиращ във виното, което поставяме на вашата трапеза.

Допълнителна информация
Тегло Няма
Размери Няма
Вид

Категория

Количество

Разфасовка

Бутилка, Кашон (6 бутилки)

Сорт