src="https://www.facebook.com/tr?id=131306288557571&ev=PageView&noscript=1"/>
 

Винен магазин

Качество и дългогодишни традиции
Sale

Ягорида

150.00 лв.

Ягоридата, дребно грозде от високите ластари на лозата,

оцеля като феникс след драматичната Градушка и съзря.

Виното има уникална концентрация, структура и аромат.

Символ на нестихващото желание за живот на лозата. 

Реколта: 2016

Награди:

5 от 5 звезди в KA&TA Каталог на Българското вино 2022

Clear
Код: Няма Категория: Етикети: , , ,
Описание

Ягорида се нарича вторият завръз на лозата. Първият завръз е същинското грозде, което познаваме – добре оформени гроздови чепки, които узряват добре и могат да се превърнат в хубаво вино. Успоредно със същинския грозд или малко след него, расте ягоридата. Тя е дребно гроздче на върха на някои от лозовите клонки. Счита се за ненужен израстък. Ягоридата никога не успява да узрее, защото силата на лозата отива в основния грозд. Тя не се бере, защото има прекалено високи киселини, груби зелени танини и не става за вино. Обикновено се оставя на лозата за птиците.

Ягоридата също се нарича „гроздето на бедните“. Понякога лозарите хапват от сладко-киселите ягориди, за да се освежат, докато берат същинското грозде за висококачествено вино. Отрудените лозарите намират утеха в това, което винарите пренебрегват.

 

На 1ви юли 2016г ни удари градушка. Тя унищожи 75% от добива ни. Листа, клонки и гроздове бяха повалени на земята и съсипани.

След градушката, стресираните лозички започнаха да компенсират за нанесената травма. Пренасочиха цялата си витална енергия към малкото грозде, което оцеля, и то се насити с багрило, вкусове и аромати. Ние събрахме това грозде и от него направихме виното Градушка – уникално и неповторимо – символ на гнева на природата, но и на нейните чудеса. Символ на това, което Господ взема, но и дава.

 

Борбата на лозата да оцелее продължи с ягоридите. Тъй като са по-дребни, а и растат по-късно, голяма част от ягоридите оцеляха и поради липсата на основните гроздове, за първи път узряха.

Ние, лозарите, бяхме изправени пред избора да имаме реколта от изключително малко по количество, макар и превъзходно, вино от 2016 година, или да направим виното от ягоридите. Ние избрахме да оползотворим това, което природата ни даде в тази тежка година, и да произведем възможно най-доброто вино от ягориди.

 

Да се прави вино от ягориди не е лесно – те са диви, с интензивни вкусове и аромати, с високи киселини и остри танини. Отне ни четири години отлежаване в четири дъбови бъчви докато укротим буйния нрав на ягоридите на сортовете Каберне Совиньон и Сира, които омекотихме с още четири бъчви Мерло от същата пагубна реколта.

За нас, това вино е символ на самосъхранението и изборите, които трябва да правим, за да запазим себе си и това, което обичаме. То е и символ на непобедимост, на несломимата жизнена сила и на нестихващо желание за живот. Ягоридата е нашият феникс, порастнал и узрял след пострадалите лозя, триумфиращ във виното, което поставяме на вашата трапеза.

Допълнителна информация
Тегло Няма
Размери Няма
Вид

Категория

Количество

Разфасовка

Бутилка, Кашон (6 бутилки)

Сорт

Последвайте ни

Последвайте ни във Фейсбук


This will close in 30 seconds