src="https://www.facebook.com/tr?id=131306288557571&ev=PageView&noscript=1"/>

Керацуда 2020

Керацуда 2020

Сорт забравен, пренебрегван, подценяван.
Сорт борбен, съхранен, възроден.
Ново начало за Керацуда.

Керацуда (keratsuda, keratzuda) е рядък местен бял сорт, типичен за региона на Мелник, Кресна, Симитли, Сандански. Слабо позната и често незаслужено пренебрегвана, керацудата всъщност е един от любимите бели сортове на местните жители и прави прекрасни, пивки бели вина с нежни аромати.

Във Вила Мелник отглеждаме Керацуда в нашите лозя край с. Хърсово, Мелнишко и я винифицираме по два начина – като класическо чистосортово бяло вино и като част от купажа Оранжево вино, който правим по старата технология на ферментация на бялото грозде в контакт с ципите.

Цветът на Керацудата, когато е направена по класическа технология за бели вина е блед и лимонов. Носът на Керацуда 2020 е фин, с интензивни цветисти пролетни аромати на зелена трева, свежи цветя и узрял цитрусов плод – лимон и грейпфрут, кора от портокал. Във вкуса се усеща сочен костилков плод – праскова и кайсия, а финалът е екзотичен с нотки на ананас и манго. Има плътно, добре балансирано тяло. Елегантно изразява тероара си. Финалът носи дълъг и отчетлив послевкус.

Разбира се, Керацудата може да се направи и по технология за оранжеви вина (и така най-често се прави в домашни условия). Нашето Orange Wine е именно от Совиньон Блан и Керацуда.

И двете вина са налични в нашия онлайн магазин.

 Последвайте ни

Последвайте ни във Фейсбук


This will close in 30 seconds