src="https://www.facebook.com/tr?id=131306288557571&ev=PageView&noscript=1"/>

Снежна приказка над лозята за Трифон Зарезан

Снежна приказка над лозята за Трифон Зарезан

На 14.02.2021г отпразнувахме деня на Св. Трифон Зарезан, пазител на лозарите и винарите. Тази година празненството беше семпло и в тесен кръг поради епидемичната обстановка, но все пак почетохме традицията като осветихме лозята за здраве и добър берекет.

Голямата изненада беше снежната обстановка! Да вали сняг е огромна рядкост в Мелнишкия край, където средната температура през зимните месеци е около или над 0°C. Не се притеснявайте – снегът и ниските температури се задържаха само за няколко дни и по никакъв начин не застрашиха лозичките. Очаква ни една добра реколта!

Ритуалът по зарязването извършихме сред чашовидната Широка Мелнишка Лоза. В този малък парцел от 1 декар сме пресъздали традиционния начин на отглежане на Широката. При чашовидната формировка или чашовидното зарязване, лозата се оформя като храст ниско до земята. Гроздът виси на 20см от почвата. За сравнение, при класическата резитба на кордон (редове с колове и телове), гроздoвете са на 80см височина. Това означава, че при чашовидната резитба, гроздът зрее заради топлината, която нагрятата пясъчна почва му отдава.

Този метод на отглеждане е трудоемък, тъй като лозето се гледа 100% ръчно. Лозичките са засадени на гъсто и използването на земеделски машини е невъзможно. Чашовидно отглежданата лоза ражда два пъти по-малко плод, но неговите вкусове и аромати са изключително концентрирани. А точно това търсим във Вила Мелник – отлично качество.

Rare Varieties Shiroka Melnik Bush Vine е вино, направено точно от това лозе.

Споделяме с вас снимки от събитието и кадри от дрона на Jonathan Sayeb. А такива снежни снимки от с.Хърсово са рядкост!

Тук можете да видите снимки от миналогодишното пищно празненство за Трифон Зарезан (преди пандемията).

И още едно забавно видео от канала на Джонатан:

 Последвайте ни

Последвайте ни във Фейсбук


This will close in 30 seconds