src="https://www.facebook.com/tr?id=131306288557571&ev=PageView&noscript=1"/>

Rare Varieties: Редките сортове на Вила Мелник: Мелник 1300 Юбилеен и Руен

Rare Varieties: Редките сортове на Вила Мелник: Мелник 1300 Юбилеен и Руен

Представяме ви новата серия на Вила Мелник: Rare Varieties, или Редки сортове. Под този нов бранд винифицираме два изключително рядко срещани местни ендемитни сорта, Мелник 1300 Юбилеен и Руен.

Заедно с по-популярното си „братче“ Мелник 55 (Ранна Мелнишка Лоза), тези два сорта са „деца“ на Широка Мелнишка Лоза (позната още като Късна). Руен е кръстоска на Широка Мелнишка Лоза с Каберне Совиньон, а Мелник 1300 Юбилеен  е кръстоска на Широка Мелнишка Лоза и прочутия грузински сорт Саперави. Всички тези сортове заедно носят названието Мелник, но са всъщност едно семейство от няколко близко свързани сорта.

През 1950-60та, такива кърстоски са били създавани в няколко български опитни станции, най-близката от които е КОС Сандански, за да се „облагородят“ или комерсиализират характеристиките на тогава съществуващите сортове. Широка Мелнишка Лоза е била позната като много устойчив сорт, който може да дава голям добив, но който зрее късно (края на септември –началото на октомври, а в някои случаи и края на октомври) и дава по-леки като тяло и по-леко обагрени вина. Новосъздадените сортове имат по-дребни и с по-наситен тъмен цвят гроздове от „майка си“. Те узряват по-рано (още преди края на Септември) и от тях се получават великолепни вина с по-мощно тяло.

Вила Мелник работи за възстановяване славата на местните български сортове, особено от семейството на Широка Мелнишка Лоза. С новата ни серия Редки Сортове, ние затвърждаваме позицията си на експерти по местните сортове.

Нашата цел е да съхраним и възродим Мелшниките сортове и да произведем от тях вина на световно ниво, за наслада на българските и чуждестранните винолюбители.

Rare Varieties: Мелник 1300 Юбилеен 2016 е лежал 12 месеца в дъбови бъчви. Има непрогледен мастилено-пурпурен цвят и експресивен, самобитен аромат на екзотични цветя,  сандалово дърво, зрели черни плодове, черница, сини сливи, къпини, зрели малини, шоколад, мока. Тялото е сочно, добре балансирано; със зрели, обли танини и прекрасна свежест. С дълъг, благороден финал.

Произведени са само 2268 бутилки.

Виж оценка на ДиВино на divino.bg

 

Rare Varieties: Мелник 1300 Юбилеен спечели СРЕБЪРЕН МЕДАЛ на Mundus Vini 2018, Дюселдорф, Германия

 

 

Rare Varieties Melnik 1300 Jubilee and Ruen - Rossen Jordanov Photography

Rare Varieties: Руен 2015 притежава искрящ рубинен цвят с експресивен и сложен аромат на червени плодове – череши, вишни, костилки, касис, подкрепени от опушени аромати и дървесни аромати – евкалипт, кедрово дърво, клонки, лоза, папрат, сладък червен пипер. Структурата е лека до средна, изключително елегантна, с приятна сочност на финала и дълги плодови впечатления. Това е благородно вино за ценители.

Произведени са само 1715 бутилки.

Виж оценка на ДиВино на divino.bg

 

Търсете двете вина в най-добрите ресторанти, в специализираните магазини и директно от винарната.Последвайте ни

Последвайте ни във Фейсбук


This will close in 30 seconds